De Bilt start met burgerhulpverlening bij hartstilstand
Op maandag 30 oktober heeft wethouder Anne Brommersma een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en Stichting Hartslag De Bilt getekend, waardoor vrijwilligers in de gemeente De Bilt opgeroepen kunnen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand.
Burgerhulpverlening via HartslagNu is hiermee officieel van start in de gemeente De Bilt. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt straks niet alleen ambulances op weg, maar alarmeert ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving. Brommersma is blij dat De Bilt ook meedoet: “Die eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Dat zijn ook de minuten waarin professionele hulpverleners vaak nog onderweg zijn. Het is fantastisch dat buurtgenoten in dat geval vrijwillig en met een AED de kans op overleven kunnen vergroten.”
Stichting Hartslag De Bilt
In de gemeente De Bilt hangen al op verschillende plekken AED’s, waarvan enkele in Westbroek en Maartensdijk ook 24 uur per dag bereikbaar zijn. AED’s zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Een alarmeringssysteem waarbij AED’s en burgerhulpverleners kunnen worden ingezet ontbrak nog. De gemeente De Bilt, De RAVU en Stichting Hartslag De Bilt hebben nu de handen ineengeslagen om het systeem in alle kernen van de gemeente mogelijk te maken.
John van Engelen van de RAVU: “De burgerhulpverlening is een waardevolle aanvulling op de professionele inzet. Door snel burgerhulp in te zetten bij reanimatiebehoeftige patiënten stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan 25%. Samen kunnen we zo snel mogelijk de beste hulp geven en de overlevingskansen vergroten.”
HartslagNu
Jaarlijks worden ongeveer 15.000 tot 16.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis of hartinfarct. Buurtgenoten kunnen vaak eerder bij een slachtoffer zijn dan de professionele hulpverleners. Via HartslagNu, het alarmeringssysteem dat burgers alarmeert in geval van een hartstilstand, kunnen burgerhulpverleners alvast beginnen met het verlenen van hulp. Ook kunnen zij een AED halen en deze naar de locatie van het slachtoffer brengen. Als de ambulancedienst is gearriveerd, neemt deze de hulpverlening over.
Meehelpen bij een hartstilstand
Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED’s zijn. Wilt u ook burgerhulpverlener worden en beschikt u over de juiste opleiding? Meld u dan aan via de website www.hartslagnu.nl. Via deze site kunt u ook uw AED aanmelden om beschikbaar te stellen voor hulpverlening. Hoe meer vrijwilligers en AED’s er geregistreerd staan, hoe groter de kans is dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft.